Created by the architects :
Patrick BOUCHAIN, Loïc JULIENNE and Sébastien EYMARD


The CCN of Rillieux-la-Pape occupies a building conceived and built specially for its activities. It was in 2006 that Maguy Marin and her Compagnie (she had been the director of the CCN of Rillieux-la-Pape since 1998), inaugurated this new working space specially constructed by the Parisian architects Patrick Bouchain and Loïc Julienne. 


The CCNR is located in the heart of a neighborhood called La Velette, part of the new city, and it has a panoramic view over the valley, the area around Lyon. The distinctive exterior framework of the building and its floors are made of wood, which has some important advantages: it is warm, facilitates the transmission of sound and acoustics, it has clear environmental qualities, and most importantly it gives the building a unique appearance. The building contrasts with those around it, but it nonetheless integrates easily into the urban landscape, a true home for dance, with many openings to the exterior. 

TECHNICAL SPECIFICATIONS OF THE CCNR :

Dimensions :

Space occupied on the land: 64m (210’) long, 24m (79’) wide Height: 18m (59’) 3 floors, N1 3.50m, N2 8.00m, N3 11.50m

Surfaces : 

Land parcel: 3800m2 Unworked land, total: 2120m2 Useable surface: 1450m2

Organisation of the space : 

Ground floor : storage space, workshop, archives and other useable space
First floor : 6 administrative offices, conference room, costume shop, cafeteria, rehearsal space and performance space, 160 seats
Second floor : small studio (130m2) and large studio (240m2), dressing rooms
Third floor : dressing rooms

The financiers :

French Ministry of Culture and Communication DRAC Rhône-Alpes French Ministry of Employment, Social Cohesion and Lodging - FIV (Interventional Fund for the City) European Union - FEDER The Rhône-Alpes Region Grand Lyon Urban Community General Council of the Rhône City of Rillieux-la-Pape